
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا این نمایشگر با نام نوکیا عنوان می شود ، این نمایشگر در حقیقت برای گوشی های نوکیای ۵۱۱۰ و ۳۳۱۰ به کار می رفته که با توجه به قابلیت های مناسب lcd nokia 5110 ، شرکتهایی با ساخت فیبر مدار چاپی و استفاده از چیپ درایور PCD8544 شرکت فیلیپس این نمایشگر را جهت بکارگیری در پروژه های الکترونیکی و میکروکنترلری در اختیار کاربران قرار دادند .
قیمت مناسب و همچنین ابعاد کوچک با رزولوشن ۴۸*۸۴ پیکسلی LCD NOKIA 5110 با قابلیت نمایش انواع کاراکترها و حروف و نمایش تصاویر باعث شده تا گزینه مناسبی نسبت به دیگر نمایشگر ها را در بین کاربران پیدا کند .

موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد :
ابعاد و مشخصات عمومی lcd nokia 5110
رزولوشن ۸۴*۴۸ پیکسل
استفاده از یک آی سی راه انداز و کنترل کننده PCD8544
ولتاژ مصرفی پائین VDD تا VSS : از ۲٫۷ تا ۳٫۳ ولت
ارتباط سریال با حداکثر نرخ ۴Mbit/s
جبران کننده دمایی برای VLCD
رنج دما -۲۵ +۷۰ °C
lcd nokia 5110 دارای ۸ پایه به ترتیب زیر می باشد :
نکته : چندین نوع pcb توسط شرکت های مختلف برای lcd nokia 5110 طراحی شده و شماره پایه ها در هر کدام متفاوت می باشد .
VDD : ولتاژ +۳٫۳ ولت
SCLK : خط کلاک سریال (۴Mbit/s)
SDIN : خط دیتا سریال
D/C : انتخاب کننده دیتا یا دستور (دیتا=۱ و دستور=۰)
SCE/ : توانا ساز (فعال با سطح ۰)
GND : زمین
Vo : ولتاژ خروجی LCD
RES/ : ریست
آموزش راه اندازی lcd nokia 5110 با بسکام :
در سطح اینترنت کتابخانه ها و نمونه کدهای زیادی برای راه اندازی ال سی دی نوکیا ۵۱۱۰ توسط آردوینو وجود دارد ، اما کتابخانه و سورس مناسبی برای کار با بسکام وجود ندارد . به همین منظور کتابخانه ای تهیه شده با قابلیت نمایش انواع فونت با سایز های مختلف ، نمایش فونت فارسی و نمایش تصاویر گرافیکی تهیه شده و در اختیار کاربرانی قرار گرفته شده که از کامپایلر Bascom استفاده می کنند .
نحوه استفاده از این کتابخانه بسیار ساده می باشد ، فقط کافیست تا کتابخانه lcd nokia 5110 را در مسیر کتابخانه های بسکام کپی کنید و از دستورات و توابع آن در برنامه خود استفاده کنید .
قابلیت نوشتن اعداد و حروف انگلیسی و فارسی

تصویر زیر نحوه بکارگیری دستورات و نوشتن حروف فارسی در بسکام می باشد :


قابلیت نگتیو کردن تصویر تنها با یک دستور

قابلیت چرخش ۱۸۰ درجه ای صفحه نمایش تنها با یک دستور

نمایش تصاویر گرافیگی در lcd nokia 5110
جهت نمایش تصویر گرافیگی ابتدا باید تصویر خود را به سایز ۸۴*۴۸ پیکسل تغییر داده و با فورمت bitmap ذخیره نمایید . سپس در محیط بسکام از گزینه tools>graphic converter تصویر را بارگذاری کرده و طبق تصویر زیر تنظیمات را انجام دهید . و در محل ذخیره برنامه save کنید .

برای نمایش تصویر توسط دستور زیر عمل می کنیم

آموزش راه اندازی lcd nokia 5110 با stm32 :
lcd nokia5110 با stm32 در محیط نرم افزار stm32cubeide راه اندازی شده است . این نمایشگر دارای ابعادی به عرض 84 پیکسل و ارتفاع 48 پیکسل می باشد . lcd nokia5110 توسط چیپ pcd8544 و پروتکل spi کنترل می شود . جهت انعطاف بیشتر ، این پروژه توسط spi نرم افزاری و منطبق بر نرم افزار stm32cubemx می باشد .


بدون اینکه نیاز باشد در سورس کدها تغییراتی ایجاد کنید ، تنها با چند کلیک و بصورت گرافیکی می توانید پین های lcd nokia5110 به پین های دلخواه از میکروکنترلر stm32 متصل کنیم و lcd nokia5110 را پیکربندی کنیم . سورس کدهای راه اندازی lcd nokia5110 با stm32 مطابق با توابع HAL نوشته شده است .
نکته : آموزش تبدیل عکس به کد هگز برای نمایش بر روی lcd nokia 5110 در این پست دنبال کنید . >> کلیک کنید
کتابخانه و سورس کد lcd گرافیکی nokia 5110 برای بسکام :
قابلیت نمایش فونت فارسی و انگلیسی
قابلیت نمایش تصویر گرافیکی
دارای ۱۴ فونت در سایزهای مختلف
دارای فونت فارسی در سایزهای ۶*۸ و ۸*۸
سورس کد lcd گرافیکی nokia 5110 برای کدویژن :
قابلیت نمایش فونت فارسی و انگلیسی
بهمراه فونت فارسی در سایزهای 8*8 ، 10*9 ، 11*9 ، 16*12
قابلیت نمایش تصویر
کتابخانه و سورس کد lcd گرافیکی nokia 5110 برای stm32 :
قابلیت نمایش فونت فارسی و انگلیسی
بهمراه فونت فارسی در سایزهای 8*8 ، 10*9 ، 11*9 ، 16*12
قابلیت نمایش تصویر
قابلیت نوشتن حروف و عبارات فارسی در محیط STM32CubeIDE و نمایش بر روی lcd گرافیکی LCD Nokia 5110
تنظیم و پیکربندی پایه های Lcd درون نرم افزار stm32cubemx
نوشته شده توسط توابع HAL