lcd nokia 5110 در حقیقت برای گوشی های نوکیای ۵۱۱۰ و ۳۳۱۰ به کار می رفته که با توجه به قابلیت های مناسب این نمایشگر ، شرکتهایی با ساخت فیبر مدار چاپی و استفاده از چیپ درایور PCD8544 شرکت فیلیپس این نمایشگر را جهت بکارگیری در پروژه های الکترونیکی و میکروکنترلری در اختیار کاربران قرار دادند .
قیمت مناسب و همچنین ابعاد کوچک با رزولوشن ۴۸*۸۴ پیکسلی با قابلیت نمایش انواع کاراکترها و حروف و نمایش تصاویر باعث شده تا گزینه مناسبی نسبت به دیگر نمایشگر ها را در بین کاربران پیدا کند .
موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد :
ابعاد و مشخصات عمومی lcd nokia 5110
رزولوشن ۸۴*۴۸ پیکسل
استفاده از یک آی سی راه انداز و کنترل کننده PCD8544
ولتاژ مصرفی پائین VDD تا VSS : از ۲٫۷ تا ۳٫۳ ولت
ارتباط سریال با حداکثر نرخ ۴Mbit/s
جبران کننده دمایی برای VLCD
رنج دما -۲۵ +۷۰ °C
تشریح پایه های lcd nokia 5110
چندین نوع pcb توسط شرکت های مختلف برای این نمایشگر طراحی شده و شماره پایه ها در هر کدام متفاوت می باشد .
VDD : ولتاژ +۳٫۳ ولت
SCLK : خط کلاک سریال (۴Mbit/s)
SDIN : خط دیتا سریال
D/C : انتخاب کننده دیتا یا دستور (دیتا=۱ و دستور=۰)
SCE/ : توانا ساز (فعال با سطح ۰)
GND : زمین
Vo : ولتاژ خروجی LCD
RES/ : ریست
راه اندازی lcd nokia 5110 با آردوینو
کتابخانه راه اندازی lcd گرافیکی نوکیا 5110 با درایور pcd8544 با قابلیت پشتیبانی از فونت فارسی برای اولین بار توسط سایت میکرونیک ارائه می شود .
در کنار این کتابخانه از کتابخانه قدرتمند Adafruit_GFX استفاده شده و قابلیت نمایش انواع شکلهای گرافیکی و تصاویر را نیز دارد . همچنین می توان از فونت های خود کتابخانه Adafruit_GFX نیز استفاده نمود .
برای نوشتن متن فارسی روی lcd گرافیکی توسط نرم افزار آردوینو به شکل زیر عمل می کنیم .
رسم و نمایش تصویر روی lcd nokia 5110 با آردوینو
برای نشان دادن تصویر bitmap در صفحه نمایش LCD 5110 نوکیا ، باید از تابع () drawBitmap استفاده کنیم. شش پارامتر در این تابع وجود دارد ، اولین پارامتر مختصات X ، مختصات Y ، آرایه تصویر که به کد تبدیل شده ، عرض تصویر ، ارتفاع تصویر و رنگ پیکسل ها .
در مثال ما ، اندازه تصویر bitmap 84×48 است. بنابراین ، مختصات X & Y روی 0 تنظیم می شوند در حالی که عرض و ارتفاع روی 84 و 48 پیکسل تنظیم شده است.
// Display bitmap
display.drawBitmap(0, 0, MarilynMonroe, 84, 48, BLACK);
display.display();
اما ، قبل از اینکه بتوانیم تابع () drawBitmap را فراخوانی کنیم ، ابتدا به یک تصویر برای ترسیم نیاز داریم. به یاد داشته باشید ، وضوح صفحه نمایش LCD 5110 نوکیا 84 × 48 پیکسل است ، بنابراین تصاویر بزرگتر از آن به درستی نمایش داده نمی شوند. برای به دست آوردن یک تصویر با اندازه مناسب ، می توانید از برنامه های ویرایش تصویر مورد علاقه خود مانند Photoshop ، Paint و غیره استفاده کنید ، اندازه تصویر را روی 84 × 48 پیکسل تنظیم کنید.
ما تصویر را با استفاده از Paint به 84 × 48 پیکسل تبدیل کردیم و با فرمت .bmp ذخیره کردیم.
هنگامی که یک تصویر bmp دارید ، وقت آن است که آن را به آرایه ای تبدیل کنید که کنترل کننده PCD8544 بتواند آن را درک کند. این کار را می توان با استفاده از روش آنلاین در آدرس اینترنتی http://javl.github.io/image2cpp انجام دهیم .
این ابزار آنقدر قدرتمند است که می تواند به صورت آفلاین نیز کار کند. به سادگی صفحه را در رایانه خود ذخیره کرده و در مرورگر خود باز کنید.
برای شروع ، image2cpp را در مرورگر خود باز کنید و هر تصویری را که می خواهید روی صفحه نمایش داده شود ، انتخاب کنید.
ابعاد تصویر شما در گزینه Canvas size در تنظیمات تصویر جمع می شود. اگر تصویر بزرگتری از 84×48 را انتخاب کرده اید ، آن را به 84×48 تغییر دهید و گزینه مناسب مقیاس گذاری را انتخاب کنید. می توانید خروجی را در قسمت پیش نمایش مشاهده کنید.
در صورت لزوم می توانید رنگ پس زمینه را تغییر دهید یا رنگ تصویر را معکوس کنید.
سرانجام ، مهمترین گزینه – آستانه روشنایی را طبق نیاز خود تغییر دهید. آستانه تنظیم روشنایی پیکسل های بالاتر از این سطح را سفید و پایین تر را سیاه می کند. ما آن را روی 171 تنظیم کرده ایم تا جزئیات خوبی از تصویر بدست آوریم.
هنگامی که از نتیجه راضی بودید ، می توانید آرایه داده را تولید کنید. به سادگی قالب خروجی Code را به عنوان Arduino Code انتخاب کرده و بر روی دکمه Generate code کلیک کنید.
اکنون آرایه بایت bitmap شما تولید شده است . می توانید مستقیماً با کد مثال ما از خروجی استفاده کنید. فقط حتما آن را به طور مناسب نامگذاری کنید. سپس آرایه خود را در داخل تابع () drawBitmap فراخوانی کنید.
راه اندازی lcd nokia 5110 با بسکام
در سطح اینترنت کتابخانه ها و نمونه کدهای زیادی برای راه اندازی ال سی دی نوکیا ۵۱۱۰ توسط آردوینو وجود دارد ، اما کتابخانه و سورس مناسبی برای کار با بسکام وجود ندارد . به همین منظور کتابخانه ای تهیه شده با قابلیت نمایش انواع فونت با سایز های مختلف ، نمایش فونت فارسی و نمایش تصاویر گرافیکی تهیه شده و در اختیار کاربرانی قرار گرفته شده که از کامپایلر Bascom استفاده می کنند .
نحوه استفاده از این کتابخانه بسیار ساده می باشد ، فقط کافیست تا کتابخانه را در مسیر کتابخانه های بسکام کپی کنید و از دستورات و توابع آن در برنامه خود استفاده کنید .
قابلیت نوشتن اعداد و حروف انگلیسی و فارسی